Thursday, March 31, 2011

က်မနဲ႔ေဈးဝယ္ျခင္း

ပုဇြန္ထုပ္
ဘာပုဇြန္ေခၚလဲမသိဘူး
 
ပိန္းဥနဲ႔ပုဇြန္အခ်ဳိခ်က္

ပဲသီးၾကက္ဟင္းခါးသီးမ်ွစ္နဲ႕ပုဇြန္ေၾကာ္

သရက္သီးေထာင္းခ်ဥ္စပ္     

ထမင္းစားပြဲ၊ဟင္းမစံုေသးဘူး၊ခဏေစာင္႔အံုးေနာ္
 က်မတို႔အိ္မ္ေထာင္က်ခါစတုန္းကက်မတို႔ဇာတိအညာၿမို႔ေလးမွာေနပါတယ္။အဲဒီၿမို႕ေလးမွာအစားအေသာက္ ေတြ၊ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြအရမ္းေပါပါတယ္။ေဆြမ်ိဳးမိသားစုေတြလည္းရွိေနတယ္ေလ။ က်မကအဲဒီၿမို႕ေလး မွာေမြးေပမဲ႕၊တျခားတေနရာမွာႀကီးခဲ႔တာပါ။ဒါေပမဲ႕ေႏြရာသီေက်ာင္းပိတ္ရက္တိုင္းအဖြားေတြအေဒၚေတြရွိ တဲ႔အဲဒီၿမို႕ေလး ကိုျပန္ေရာက္ျဖစ္တယ္။က်မအိမ္ေထာင္ျပုတဲ႕အခ်ိန္မွာဘာဟင္းမွမခ်က္တတ္ေသးပါဘူး။
ေယာကၡမအိမ္မွာလိုက္ေနၿပီးေယာင္းမကခ်က္ပါတယ္။တလေလာက္ေနေတာ႔အိမ္ခြဲၿပီးကိုယ္႕ဟာကိုယ္ခ်က္
စားရပါတယ္။က်မကေစ်းလည္းမဝယ္တတ္ပါဘူး။ေဈးဆစ္ရမွာလည္းရွက္ပါတယ္။ေဈးသည္ေအာ္ခံရမွာ
လည္းေၾကာက္ပါတယ္။အိမ္ေရွ႕ကသြားတဲ႕ေဈးသည္ကိုလည္းေအာ္မေခၚရဲပါဘူး၊က်မအသံကိုသူမ်ားေတြ
ၾကားသြားမွာရွက္ပါတယ္။အ႕ဲဒီလိုနဲ႕အိမ္ေထာင္က်ခါစကေဈးသြားရင္အမ်ိဳးသားကိုေခၚသြားရပါတယ္။
သူကအဲဒီမွာေက်ာင္းၿပီးကတည္းကေဆးခန္းဖြင္႕ေနတာ၂ႏႇစ္ ေလာက္ရွိၿပီဆိုေတာ႔ေဈးသည္ေတြကသူ႕ကို
သိေနၾကပါတယ္။ေဈးကလည္းေဆးခန္းေရွ႕တင္လမ္းကူးလိုက္ရင္ေရာက္ၿပီ။အဲဒါကိုပဲက်မမွာတေယာက္ထဲ
 သြားရဲျဖစ္ေနတာ။
တေန႕တေန႕လည္းဘာခ်က္ရမလဲစဥ္းစားရတာေမာေနတာ။အိမ္ခြဲေနၿပီးက်မပထမဦးဆံုခ်က္တဲ႕ဟင္းက
ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ခ်ဥ္ဟင္း၊ပဲပုတ္ခ်က္နဲ႔ငါးေၾကာ္ပါ။အဲဒီမွာခ်ဥ္ဟင္းအတြက္ဝယ္ရင္ရန္္ကုန္လိုမဟုတ္ပါဘူး။
ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္၊ခရမ္းသီးတလံုး၊ဖရံုသီးႏုတစိတ္၊မ်ွစ္ျပုတ္နဲနဲ၊နံနံၿမိတ္(နံနံပင္ကိုေခၚတာပါ)၊ျငုပ္သီးစိမ္း၂ေတာင္႔ ေလာက္အစံုတခါထဲပါပါတယ္။ခ်ဥ္ရြက္စံုဘယ္ေလာက္ဖိုး၊အဲလိုေျပာၿပီးဝယ္ရပါတယ္။ပဲပုတ္ကလည္းအင္
ဖက္နဲ႕ထုတ္ထားတဲ႕အစိုပါ။အဲဒီပဲပုတ္ကိုက်မသိပ္ႀကိုက္ပါတယ္။ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားမ်ားျငုပ္သီးစပ္စပ္နဲ႕ခ်က္
တဲ႕၊ၿပီးနံနံပင္အုပ္ထားတဲ႕ပဲပုတ္ခ်က္ကိုထမင္းနဲဲ႕အားရပါးရနယ္ၿပီး၊မ်ွစ္ျပဳတ္ရံုးပတီသီးျပဳတ္တို႔နဲ႕မ်ားစား
လိုက္ရရင္ေကာင္း မွေကာင္းေပါ႕။ေရးရင္းနဲ႕ေတာင္စားခ်င္လာတယ္။က်မခ်က္တာလည္းတူးလိုက္ေပါ႕လိုက္္
 ငံလိုက္္ေပါ႕။အမ်ိဳးသားကေတာ႕က်မလက္ရာကိုတခါမွအျပစ္မေျပာပါဘူး။က်မကလည္းဦးႀကီးပုစာအုပ္ေလး
ဖတ္၊ဟိုလူ႕ေမး၊ဒီလူ႕ျမန္းနဲ႕ခ်က္ရတာေပါ႕။အခုလိုကိုယ္စားခ်င္တာဝယ္ခ်င္တိုင္းဝယ္မရတဲ႕ေနရာကိုေရာက္
မွဝယ္ခ်င္စရာေတြေပါတဲ႕အဲဒီေစ်းေလးကိုလြမ္းေနမိတယ္။ေနာက္ေတာ႕ထမင္းဆိုင္မွာခ်ိဳင႔္ဆြဲစားျဖစ္လိုက္၊
ကိုယ္ဟာကိုယ္ခ်က္စားလိုက္္နဲ႕ေပါ႕။
ေနာက္က်မတို႕ရန္ကုန္ေျပာင္းၿပီးေတာ႕၊ဘိုကေလးေဈးမွာဝယ္ပါတယ္။အဲဒီေဈးလည္းဝယ္လို႕အရမ္းေကင္း
ပါတယ္။ေနာက္ေတာ႔ေဈးတေယာက္ထဲ မသြားရဲတဲ႕က်မ တေယာက္ထဲလည္းသြားရဲၿပီးေဈးဝယ္ရတာေပ်ာ္
လာပါတယ္။ခ်က္ေရးျပုတ္ေရးလည္းအေတာ္ ကြ်မ္းက်င္လာပါတယ္။ဒီႏိုင္ငံေရာက္ေတာ႔လည္း supermarket ေတြမွာဝယ္ရတာထက္၊wetmarket ေတြမွာဝယ္ရတာကိုပိုၿပီးႀကိုက္ပါတယ္။လတ္ဆတ္တဲ႔ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေတြပိုၿပီးရတတ္တယ္။ဒီႏိုင္ငံမွာခ်ဥ္ေပါင္သီးေတြေရာင္းေပမဲ႕ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကိုဝယ္မရပါဘူး။သူတို႔လူမ်ဳိးက
အသီးကိုဂ်င္း၊ဆားနဲနဲ၊သၾကားထည္႕ႀကိုၿပီးေဖ်ာ္ရည္ေသာက္ၾကတာ။အသီးခူးၿပီးရင္အပင္ေတြခုတ္ၿပီးပစ္
လိုက္တာတဲ႕။အဲဒီအရြက္ေတြေရာင္းပါဆိုေတာ႕ဘာလုပ္ဖို႔လဲတဲ႔။ဟင္းခ်က္စားဖို႕ဆိုေတာ႕ရီၾကတယ္။
အဲဒီလိုနဲ႕ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ဝယ္မရပါဘူး။
တေန႕ကလည္းက်မတို႕ၿခံဝင္းထဲက ဒန္႕သလြန္ပင္မွာအမ်ဳိးသားနဲ႔က်မဒန္႕သလြန္သီးေတြခူးေနတုန္း လူမဲ တေယာက္ကအဲဒါဘာလုပ္ဖို႕လဲ၊ကစားဖို႕လားတဲ႕ေမးပံုက။မဟုတ္ဘူးဟင္းခ်က္စားဖို႕ဆိုေတာ႕မစားနဲ႕တဲ႕
အဆိပ္ျဖစ္လိမ္႔မယ္တဲ႔။မျဖစ္ပါဘူးငါတို႕စားေနၾကလို႕ေျပာတာ႕ It is funny ဆိုၿပီးရီပါေလေရာ။
စေနေန႔ကပုဇြန္စားခ်င္လို႕ေစ်းသြားေတာ႔ပုဇြန္မရခဲ႔ပါဘူး။ပုဇြန္သည္က Wednesday လာပို႔မယ္ေျပာပါတယ္။ မေန႔ကညေနကလာပို႔သြားပါတယ္။အဲဒီလိုနဲ႔ေဈးဝယ္ျခင္းအေၾကာင္းေရးေနတဲ႔ေငြစႏၵာဟင္းခ်က္ျခင္းအ
ေၾကာင္းဆီေရာက္သြားပါေတာ႔မယ္။ေငြစႏၵာတေယာက္ခုေတာ႔ေဈးဝယ္တာက်ြမ္က်င္သြားပါၿပီဆိုတာနဲ႔
ေဈးဝယ္ျခင္းကိုရပ္နားပါအံုးမယ္။ကဲဟင္းခ်က္ၾကပါစို႔ေနာ္။
ပုဇြန္အေကာင္၃၀ေလာက္ကိုေရေဆးၿပီးအခြံခြါပါတယ္။ပိန္းဥ၃လံုးကိုလည္းအခြံခြါေရေဆးၿပီးအေနေတာ္စိတ္
ထားပါ။ၾကက္သြန္နီ ၁ ဥ၊အျဖူ ၃မႊာေလာက္ကိုႀကိတ္ၿပီးအိုးတလံုးထဲမွာထည္႕ဆီဟင္းခတ္ဇြန္း၁ဇြန္း၊ဆား
သင္႔ေတာ္ရံုနဲ႕ပိန္းဥထည္႔ၿပီးေရေလးနဲနဲနဲ႔အရင္လံုးပါၾကက္သြန္စိမ္းနံ႔ေပ်ာက္ၿပီဆိုမွေရလိုသေလာက္ထည္႔

ပါတယ္။ပိန္းဥႏူးၿပီဆိုရင္ပုဇြန္အေကာင္၂၀ကိုထည္႕ၿပီးအဖံုးခဏအုပ္ထား၊ပုဇြန္ေလးေတြေကြးၿပီးရဲလာရင္ပင္
စိမ္းထည္႔ၿပီးမီးပိတ္လို႔ရပါၿပီ။ဆႏြင္း၊အရာင္မႈန္႔မထည္႔ပါဘူး။ပုဇြန္ေၾကာင္႔ဟင္းအေရာင္နီသြားတာပါ။ပိန္းဥနဲ႔
ပုဇြန္အခ်ဳိခ်က္ေလးေပါ႔။
ခုနခြါၿပီးသားက်န္တဲ႔ပုဇြန္၁၀ေကာင္ကိုမ်ွစ္နဲ႕ေရာေၾကာ္ပါမယ္။ၾကက္သြန္ျဖူနီကုိဆီသတ္ၿပီးႏြမ္းသြားရင္မ်ွစ္ကို
အရင္ထည္႔ေၾကာ္ပါ။က်မကပဲသီးနဲနဲ၊ၾကက္ဟင္းခါးသီး၃ေတာင္႔က်န္ေနတာရွင္းခ်င္တာနဲ႔လွီးထည္႔လိုက္ပါ

ေသးတယ္။ဟင္းသီးေတြႏူးၿပီဆိုမွပုဇြန္ကိုထည္႔ေၾကာ္ပါတယ္။ပုဇြန္ေလးေတြကခဏဆိုက်က္ပါတယ္။ပုဇြန္ကို
အၾကာႀကီးခ်က္ရင္မာသြားတတ္လို႔၊က်မပုဇြန္ခ်က္ရင္ခဏပဲခ်က္ပါတယ္။
အစပ္အတြက္ေတာ႔ခုဏကအမႈိက္သြားသြန္ရင္းခူးလာတဲ႔သရက္သီးစိမ္းေတြကိုေထာင္းပါမယ္။သရက္သီး

ေတြကိုအခြံခြါပါးပါးလွီးၿပီးဆား၊ပုဇြန္ေျခာက္၊ေျမပဲဆံ၊ျငဳပ္သီးစိမ္း၊ၾကက္သြန္ျဖူ၃မႊာေလာက္ပါထည္႔ၿပီးစက္နဲ႔
 ႀကိတ္ညက္ရင္ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးထားတာနဲ႔ဆီစိမ္းထည္႔ၿပီး နယ္လိုက္ရင္ သရက္သီးေထာင္းခ်ဥ္စပ္ေလး
ရၿပီေပါ႔။ဒီကသရက္သီးေတြကသိပ္မခ်ဥ္တာမို႔ငပိမထည္႔ေတာ႔ပါဘူး။
ပိန္းဥနဲ႔ပုဇြန္အခ်ဳိခ်က္၊ပဲသီးၾကက္ဟင္းခါးသီးမ်ွစ္နဲ႕ပုဇြန္ေၾကာ္၊သရက္သီးေထာင္းခ်ဥ္စပ္ေလးနဲ႔ထမင္းဝင္ စားသြားပါအံုးလား၊အားမနာနဲ႔ေလ။ပုဇြန္ကလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္မို႔ခ်ဳိေနတာပဲ၊စားလို႔အရမ္းေကာင္းပါတယ္။

15 comments:

  1. မိုက္တယ္ အကုန္ၾကိဳက္၏
    ကိုယ့္တြက္ေတာ့ ဗူးၾကီးၾကီးနဲ႔သာထည့္ေပး
    အားမနာေတာ့ဖူးေနာ့ း) ဒီေန႔ အိမ္မွာ
    ေၾကာင္ရွာသီး ေၾကာ္မလို႔ စားမလား :)
    ဒါနဲ႔ အြန္လိုင္းကေန ဘယ္လိုမွာ ရလည္းေတာ့ မသိဘူးရယ္
    တခါမွမမွာဖူးဘူး ကိုယ့္ကိုေတာ့ မာမီနဲ႔ ေမေမပဲ ပို႔ေပးေနက်ဆိုေတာ့ေလ
    မင္းသီလတို႔ ဘာတို႔မွာ ေမးၾကည့္ပါလား။ မရႏိုင္တာဆိုေျပာေလ
    ပို႔ေပးမယ္ စာရင္းသာလုပ္ျပီးေပးလိုက္ :)

    ReplyDelete
  2. ဟိုက္.. မမေဘဘီ အကုန္ သယ္သြားျပီဆိုေတာ့ က်န္ပါ့ဦးမလား.. ပုစြန္ဟင္းေတြ စားခ်င္တယ္ဗ်ိဳ ႔.. ပုစြန္ေစ်း (ပုစြန္ေရာင္းတဲ့ဆိုင္) သြားရမွာပ်င္းတာနဲ႔ မခ်က္ျဖစ္တာ.. အခုေတာ့ ဒီမွာေတြ႔တာ အေတာ္ပဲ ျဖစ္သြားတယ္.. စား (ေငး) သြားတယ္.. :)

    ReplyDelete
  3. ေက်းဇူးတင္တယ္ေဘဘီေရ၊ဗူးႀကီးႀကီးနဲ႔ထည္႕
    ေပးမွာေပ႔ါ။
    ေၾကာင္ရွာသီးေၾကာ္စားခ်င္တာေပါ႔ေအ၊
    ဘယ္လိုလုပ္ရပါ႔။မစားရတာ၆ႏွစ္ရိွၿပီ။
    ဘဘီကကံေကာင္းတယ္။ပို႔ေပးမဲ႔သူလည္းရွိ၊
    ဝယ္လို႔လည္းလြယ္။
    ဒီႏိုင္ငံကပို႔ဖို႔လည္းမလြယ္။ဝယ္လို့လည္းမရ။
    ေငြစႏၵာေလးသနားစရာ။

    ReplyDelete
  4. ဆန္းနီေရ ပုဇြန္ေတြအမ်ားႀကီးပဲ ယူသြားလို႔ရပါတယ္။

    ReplyDelete
  5. ေစ်း၀ယ္တဲ႔အေၾကာင္းေလးေတြလာဖတ္သြားတယ္ အစ္မေရ။ အိမ္မွာလဲပုဇြန္ခ်က္ရင္ ၿမန္ၿမန္ခ်က္ရတယ္။ မာသြားမွာစိုးလုိ႔ေလ

    ReplyDelete
  6. ေခ်ာ(အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္)April 1, 2011 at 1:48 AM

    ပုဇြန္က ၾကက္ဟင္းခါးသီးနဲ႕ ေရာလိုက္ေတာ႕ ခါးမသြားဘူးလား
    ပိန္းဥနဲ႔ခ်က္တာလည္း စားဖူးဘူးရယ္..
    သရက္သီးေလးနဲ႔ဆို ထမင္းက သိပ္စားေကာင္းမွာဘဲ.
    ခုေတာ႕လည္း အိမ္ရွင္မ ေကာင္းေကာင္းၾကီး ျဖစ္သြံားျပီမဟုတ္လားေနာ္

    ReplyDelete
  7. ဝါးးးးးး စားခ်င္လယ္...နည္းနည္းေလာက္ ေကၽြးပါလားမမ..အဟီး
    ဗိုက္ဆာလယ္.....
    ေကာင္းေသာေန႕ေလး ၿဖစ္ပါေစမမေရ...

    ReplyDelete
  8. ပုဇြန္စားခ်င္ေနတုန္းဖတ္လိုက္ရတာအရသာရွိလိုက္တာေနာ္

    ReplyDelete
  9. ပုစြန္ထုပ္ေတြ ေကာင္းလိုက္တာ:)

    စူးႏြယ္ေလး

    ReplyDelete
  10. ပုုဇြန္ေတြမိုုက္တယ္ကြာ။
    ပိန္းဥေတာ့ သိပ္မၾကိဳက္ဘူး။ အေမကအရမ္းၾကိဳက္လိုု ့အေမ့ကိုု ေတာ့ခဏခဏခ်က္ေကၽြးျဖစ္ခဲ့ပါတယ္။ အေမ့ကိုုေတာင္သတိရသြားျပိ။
    အဲဒီလိုု ပုုဇြန္ေတြစားဘိုု ့အသာထား ေတြ ့ေတာင္ေတြ ့ရတာမဟုုတ္ဘူး။ ဒီမွာက ခပ္ျဖဴျဖဴေတြဘဲ။ အားေပးသြားျပီ။
    အိုုင္အိုုရာ

    ReplyDelete
  11. အစ္မေငြစႏၵာ အိမ္ေထာင္က်ခါကစ ေစ်းသည္ ကိုေတာင္ လွမ္း ေအာ္ မေခၚရဲတာ ေတာ္ေတာ္ ရွက္တတ္တာပဲေနာ္။ အခုေတာ့လည္း အစ္မ ခင္ပြန္းအတြက္၊ သမီးေလး အတြက္နဲ႕ ေစ်း၀ယ္လည္း ကြ်မ္း၊ အခ်က္အျပဳတ္လည္း ေတာ္ေနေရာေပါ့။ အ့ဲဒီလို ပုဇြန္ထုတ္ႀကီးေတြ စားခ်င္လိုက္တာ။ ဒီမွာ အ့ဲလို လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ၀ယ္မရဘူး။ ျပီးေတာ့ ရို႕စ္က ပုဇြန္ဆို ေခါင္းကို သိပ္ႀကိဳက္တာ။ ေခါင္းေတြ ျဖဳတ္ျပီးသားေတြ ေရာင္းတယ္။ စိတ္ကုန္တယ္ း(

    ReplyDelete
  12. ပုစြန္ထုပ္ၾကီး ၾကည့္ျပီး သြားရည္ထုပ္ၾကီး က်တယ္ဗ်ာ။
    သရက္သီး ခ်ဥ္စပ္ကိုလည္း ၾကည့္ေရာ ေတာက္ေတာက္ကို ယုိေတာ့တာပဲ။
    လမ္းမွာ ေတြ႕ရင္ ဟင္းတစ္ခြက္ေလာက္ လိုက္ေတာင္းဦးမယ္။

    ReplyDelete
  13. လာေရာက္အားေပးၾကသူအားလံုးမဂၤလာပါ။က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ စားေကာင္းၾကပါေစရွင္။

    ReplyDelete
  14. ပုဇြန္ ႀကိဳက္ ပိန္းဥ မၾကိဳက္ ၾကက္ဟင္းခါး ႀကိဳက္

    ခင္မင္စြာျဖင္႔
    ေရႊစင္ဦး

    ReplyDelete
  15. မမေရႊစင္ေရလာလည္တာေက်းဇူးပါေနာ္

    ReplyDelete