Friday, December 31, 2010

ႏွစ္သစ္အႀကို

၂၀၁၁ ဇႏၷဝါရီလ ၄ ရက္ေန႕မွာ ဘုန္းႀကီဆြမ္းကပ္ဖို႕ရွိတာနဲ႕ဒီေန႕လိုအပ္တာေလး
ေတြထြက္ဝယ္ပါတယ္။ဘုန္းႀကီးက တစ္ပါးတည္းဆိုေပမဲ႕၊ညဘက္မွာတရားပြဲရွိတာ
ေၾကာင္႕တရားနာပရိတ္သတ္ေတြကိုေက်ြးဖို႕အတြက္ပါဝယ္ရပါတယ္။အိမ္ျပန္ေရာက္
ေတာ႕၁၁ နာရီေက်ာ္ေနပါၿပီ။အဲဒါနဲ႕ပဲဒီေန႕ေန႕လည္စာကိုျမန္ျမန္က်က္လြယ္တဲ႕ပုဇြန္
ပဲခ်က္လိုက္ပါတယ္။ပုဇြန္ကိုငါးဖယ္နဲ႕ေရာခ်က္ပါတယ္၊ဘာလို႕လည္းဆိုေတာ႕

တစ္အိုးစီခ်က္ရင္ၾကာလို႕ပါ။ပုဇြန္ကိုေရေဆးအခြံႏႊာၿပီးဆား၊နႏြင္း၊ငံျပာရည္နဲနဲထည္႕
ၿပီးနယ္ထားလိုက္ပါတယ္။ၾကက္သြန္နီ ၃ ဥ၊အျဖူ ၅ တက္ေလာက္အခြံႏႊာၿပီး ႀကိတ္ထားပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၅ လံုးေလာက္ကိုေရနဲနဲထည္႕ၿပီးျပဳတ္ထား၊ေရဆူရင္ အခြံ ႏႊာၿပီးႀကိတ္ပါ
တယ္၊သမီးေလးကခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုအခြံပါရင္ မစားပါဘူး။ငါးဖယ္ဆုပ္အတြက္ ဂ်င္းလက္ 
ႏွစ္ဆစ္ေလာက္နဲ႕ၾကက္သြန္ျဖူ ၅ တက္ေလာက္က္ိုအရင္ႀကိတ္ပါတယ္၊ၿပီးရင္ငါးအသား၊
ဆား၊နႏြင္း၊ငံျပာရည္၊ေကာ္မႈံ႕နဲနဲထည္႕ၿပီးထပ္ႀကိတ္ပါတယ္။စီးၿပီးသမသြားရင္ လက္ကို
ေရဆြတ္အျပားေလးေတြလုပ္ၿပီးဆီပူပူမွာထည္႕ေၾကာ္ပါ။က်က္ရင္ဆယ္ထားၿပီး၊ခုနက
ႀကိတ္္ထားတဲ႕ၾကက္သြန္ေတြကိုနႏြင္းနဲနဲထည္႕ၿပီးဆီသတ္ပါ ၾကက္သြန္က်က္ရင္ ျငဳတ္သီး
အေရာင္မႈန္႕ထည္႕ၿပီးခဏေနရင္ ႀကိတ္ထားတဲ႕ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြထည္႕ေမႊပါတယ္၊ခရမ္း
ခ်ဥ္သီးအႏွစ္က်က္ရင္ နယ္ထားတဲ႔ပုဇြန္ေရာ ေၾကာ္ထားတဲ႔ငါးဖယ္ေရာထည္႔ေမႊ၊ဆားအ
ေပ႔ါအငံျမည္းၿပီးနံနံပင္ေလးအုပ္လိုက္ရင္ပုဇြန္ငါးဖယ္ဟင္းေလးရပါၿပီ။
သမီးေလးအတြက္အာလူးေၾကာ္ပါတယ္။အာလူးကိုအခြံႏႊာလွီး ဆားနဲနဲထည္႕နယ္ၿပီး
ဆီပူပူမွာထည္႕ေၾကာ္လိုက္တာပါပဲ။သူကအသီးအႏွံထဲမွာ ခ်ဥ္ေပါင္၊ကန္ဇြန္းနဲ႕အာ
လူးပဲစားပါတယ္။ေနာက္ငါးပိရည္ေဖ်ာ္ပါတယ္။ငါးပိရည္ကဟိုးရက္ကတည္းကႀကိုၿပီး

ခဲထားတာ၊မိုက္ကရိုေဝ႕ဖ္နဲ႕ေႏႊး၊ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ျငဳပ္သီးကိုေမႊးေအာင္ေလွာ္၊ပုဇြန္ေျခာက္္
နဲ႕ေရာႀကိတ္ၿပီးထည္႕ေမႊလိုက္ရင္ငါးပိရည္ရပါၿပီ။တို႕စရာကေတာ႕ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူ
ထဲကိုသၾကားနဲနဲထည္႕ၿပီး၊အသီးအႏွံေတြထည္႕ခဏေနရင္ေရခဲေရထဲဆယ္ထည္႕လိုက္၊
အဲဒါဆိုအေရာင္မပ်က္ေတာ႕ဘူး။စားလို႕လည္းေကာင္းတယ္။တို႕စရာကေတာ႕ပဲသီး၊
ပန္းပြင္႔၊မုန္လာဥျဖူနဲ႕နံနံပင္ပါ။ကဲ စားလို႕ရပါၿပီရွင္။

ပုဇြန္နဲ႕ငါးဖယ္ဟင္း
ဒါကဗူးနဲ႔ထည့္ထားတာပါ
အာလူးေၾကာ္
ငါးပိရည္
တို႕စရာ
ဖရဲသီး
စပ်စ္သီး
 မနက္ျဖန္ဆိုရင္ႏွစ္ေဟာင္းကုန္လို႕ႏွစ္သစ္ကိုေရာက္ပါေတာ႕မယ္။မိတ္ေဆြေတြအားလံုး
ေပ်ာ္ရႊင္ခ်မ္းေျမ႕ဖြယ္ေကာင္းတဲ႕မဂၤလာႏွစ္သစ္ (၂၀၁၁)  ျဖစ္ၾကပါေစရွင္။ဒီေန႕ ၂၀၁၀ ရဲ႕ေနာက္ဆံုးေန႕ေလးမွာ ႏွစ္ေဟာင္းကိုႏႈတ္ဆက္ၿပီး ႏွစ္သစ္ကိုၾကိဳဆိုဖို႕ ပံုစံမ်ိဳးစံုနဲ႕ျပင္ 
ဆင္ေနၾကပါတယ္။တခ်ိဳ႕ႏိုင္ငံေတြမွာႏွစ္သစ္ ျဖစ္ေနေပမဲ႕၊တခ်ိဳ႕ႏိုင္ငံေတြမွာ ႏွစ္ေဟာင္း
မကုန္ေသးပါဘူး။
ကမ႓ာေပၚမွာပထမဦးဆံုးႏွစ္သစ္ (၂၀၁၁) ကိုကူးတဲ႕ႏိုင္ငံက KIRIBATI ျဖစ္ၿပီးေတာ႕၊
ေနာက္ဆံုးမွႏွစ္သစ္ (၂၀၁၁) ကူးတဲ႕ႏိုင္ငံကေတာ႕AMERICAN SAMOA  ျဖစ္ပါတယ္။

က်မတို႕ေနတဲ႕ၿမို႕မွာလည္းျမန္မာမိသားစုေတြစုၿပီး ႏွစ္သစ္ကိုၾကိဳဆိုဖို႕ျပင္ဆင္ေန
ၾကပါတယ္။က်မတို႕ကိုဖိတ္ထားေပမဲ႕သမီးေလးကလည္းမသြားခ်င္၊ညဘက္လည္း
ကားမေမာင္းခ်င္တာနဲ႕မသြားျဖစ္ေတာ႕ပါဘူး။

ကမ႓ာေပၚမွာရွိေနၾက ျဖစ္ေနၾကတဲ႕ပုဂၢိုလ္သတၱဝါေတြအားလံုးေဘးရန္ေၾကာင္႕ၾက
ဆင္းရဲကင္းၿပီး ေပ်ာ္ရႊင္ခ်မ္းေျမ႕တဲ႕ႏွစ္သစ္မဂၤလာျဖစ္ၾကပါေစရွင္။

Monday, December 27, 2010

က်မနဲ႕၂၀၁၀ ဒီဇင္ဘာ

က်မဘေလာ႔ကိုပစ္ထားမိတယ္။ဘာလို႕လည္းဆိုေတာ႔အလုပ္ေတြရႈပ္
ေနတာေရာ၊နဲနဲေနမေကာင္းေနတာေရာေၾကာင႔္ပါ။ထမင္းဟင္းေတာင္
ေကာင္းေကာင္းခ်က္မစားျဖစ္ဘူး၊တရုပ္ဆိုင္ကဝယ္လိုက္၊KFC ဝယ္စား
လိုက္၊ၾကက္ဥေၾကာ္စားလိုက္နဲ႕ျဖစ္သလိုစားေနလိုက္ရတယ္။ဘေလာ႔
ေတြလည္ၿပီးစာေတြဖတ္ျဖစ္ေပမဲ႕comment ေတြမေရးျဖစ္ဘူး။
ဒီရက္အတြင္းေဘဘီတို႕ဆန္းနီတို႕ခ်က္တာေတြရသာခ်ိဳတို႕မေခ်ာတုိ႕
လက္ရာေတြကိုပဲသြားေခ်ာင္းၿပီးသြားရည္က်ေနရတယ္။
စိတ္လည္းနည္းနည္းညစ္ေနတာေၾကာင္႔ေရာၿငိမ္ေနမိတာ။ဒီၾကားထဲ

အလဲြေတြကျဖစ္ေသးတယ္။တေန႕ကေပါ႔...က်မဝယ္ေနၾကငါးဆိုင္က
အမ်ဳိးသမီးကဖုန္းဆက္တယ္၊ပုဇြန္အေကာင္ႀကီးရမယ္ ယူမလားတဲ႔။
ေရခဲေသတၱာထဲမွာၾကည႔္ေတာ႔ ပုဇြန္ကကုန္ခါနီးၿပီ၊သမီးေလးကလည္း
ပုဇြန္ႀကိဳက္တယ္၊ၿပီးေတာ႔ သူ႕ဆီကပုဇြန္ကလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ရတာ၊
ေရခဲရိုက္ထားတာမဟုတ္ေတာ႔ စားလို႕ပိုေကာင္းတယ္။အဲဒါနဲ႕ဘယ္ႏွစ္ 
ေပါင္ရမလည္း၊ရသေလာက္ကိုယ္ကယူမယ္ေပါ႕၊ေနာက္တေန႕မနက္ 
ေဈးမသြားခင္ စိတ္ကူးထဲမွာျပန္လာရင္ဒီေန႕ပုဇြန္ခ်က္မယ္ေပါ႔။ 
အဲေဈးလည္းေရာက္ေရာ လြဲတာပဲ။မင္းသူငယ္ခ်င္းယူသြားၿပီတဲ႔။ ကိုယ္လာယူမယ္ေျပာရဲ႕နဲ႕သူမ်ားကိုဘာလို႕ေပးလိုက္ရတာလည္းဆို 
ေတာ႕သူကမင္းနဲ႕အတူတူပဲ၊သူယူသြားမယ္ဆိုလို႕ေပးလိုက္တာတဲ႕။ 
ဖုန္းနံပါတ္လည္းေပးသြားတယ္ဆိုတာနဲ႕ကိုယ္ေတာ္ေတာ္အံ႕ၾသသြား 
တယ္။ကိုယ္ကအဲဒီေဈးကိုစူပါမါ႕ကက္ေတြထက္သက္သာေပမဲ႕ေတာ္ ရုံမသြားဘူး၊လူအရမ္းရႈပ္လို႕၊အဲဒီအမကအပါတ္တိုင္းသြားေနတာ၊သူ 
လိုခ်င္ရင္သူမွာပါလားေနာ္။ညီမေရ ညီမမွာထားတဲ႕ပုဇြန္ေတြ
ေကာင္းလိုက္တာအမလည္းလိုခ်င္တယ္ဆိုရင္ကိုယ္မ်ွၿပီးခြဲေပးမွာပါ။ 

ခုေတာ႕ကိုယ္႕ကိုလည္းဘာမွမေျပာဘဲခပ္တည္တည္နဲ႕ယူခ်သြားတာ။ 
ေလးရက္ေလာက္ေနတာ႕အဲဒီအမနဲ႕ကိုယ္ေတြ႕တယ္၊ပုဇြန္အေၾကာင္း 
ဘာမွကိုမေျပာဘူး။ရက္စက္တယ္။ 
ေနာက္တရက္က်ေတာ႕..... အိပ္ရာကႏိုးရင္ကိုယ္ကေနာက္ေဖးတံခါးဖြင႔္ 
ၿပီးျခံထဲကိုပတ္ၾကည္႕တယ္။ဘာေတြခူးရမလဲေပါ႔။အဲဒီေန႕က ၾကက္ဟင္းခါး 
သီးေတြ တစ္ထြာေလာက္ရွိမယ္ ကိုးေတာင္႔ရတယ္။ျမန္မာျပည္မွာတုန္းက
ေတာ႔ အိမ္မွာခ်က္ရင္မစားဘူး ခါးလို႕၊ခုေတာ႕စားခ်င္တာနဲ႕ ၾကက္ဟင္းခါး 
သီးကိုေရေဆးၿပီးထက္ျခမ္းခြဲ ခပ္ေစာင္းေစာင္းထူထူေလးလွီထားလိုက္တယ္၊ အာလူးကိုအခြံႏႊာလက္မေလာက္ေလးေတြလွီးဆားေလးနဲနဲနယ္၊ဆီထဲမွာအ 
ရင္ေၾကာ္ၿပီးရင္ဆယ္ထား၊ၾကက္သြန္နီနဲ႕ၾကက္သြန္ျဖူကိုပါးပါးလွီးၿပီးဆႏြင္းနဲ နဲထည္႕ဆီသတ္၊ႏြမ္းသြားရင္ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႕ထည္႕ ေမႊၿပီးခဏေနေတာ႔လွီး 
ထားတဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီးနဲ႔ေၾကာ္ထားတဲ႕အာလူးထည္႕ဆားသင္႕ရံုထည္႕ မန္
 မန္ေမႊၿပီးအုပ္ထား (ၾကာၾကာေမႊရင္ခါးတတ္တယ္တဲ႔)
ခဏေနေတာ႔ အဖံုးဖြင္႔ ငံျပာရည္ေလးနဲနဲထည္႕ေမႊၿပီးမီးပိတ္ထားလိုက္တယ္။

ဇြန္းေလးနဲ႕နဲနဲေကာ္ၿပီးစားၾကည္႕ေတာ႔ ေကာင္းမွေကာင္း၊ခါးလည္းမခါးဘူး။
အဲဒီအခ်ိန္မွာမိတ္ေဆြတစ္ေယာက္ဆီကဖုန္းလာတယ္ ဟိုေျပာဒီေျပာေနာက္
ဆံုးမွာၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္ထားတယ္မခါးဘူးစားမလားေပါ႔။ဟိုကလည္း
ျငင္းတာ စားမယ္တဲ႔ ဝမ္းသာအားရ၊ စားခ်င္ေနတာအေတာ္ပဲတဲ႔။ညေနလာပို႕
ေပးမယ္ေျပာလိုက္တယ္။ဖုန္းခ်ၿပီးဗူးႏွစ္ဗူးထုတ္ သူ႕အတြက္တဗူးကိုယ္႕အ
တြက္တဗူးထည္႕ထားလိုက္တာေပါ႕။ခဏေနေတာ႕အမ်ိဳးသားကမေရာက္တာ
ၾကာၿပီျဖစ္တဲ႔မိတ္ေဆြတေယာက္အိမ္သြားမလို႕ဘာေပးစရာရွိလဲတဲ႕။ဟိုဟာဒီ
ဟာထည္႕ရင္း၊အဲဒီၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္ေလးပါေပးလိုက္ပါလားတဲ႔။အဲလိုနဲ႕
ကိုယ္႕အတြက္ခြဲထားတဲ႕ဗူးေလးထည္႕ေပးလိုက္ေရာ။ေနာက္တခါသီးမွျပန္
ေၾကာ္စားၾကတာေပါ႕တဲ႕။ တခါ...မိတ္ေဆြတေယာက္အိမ္လာလည္ေတာ႕စကားေျပာၾကရင္း၊ကိုယ္က
ဒန္႕သလြန္သီးနဲ႔ငါးနဲ႕စားခ်င္လိုက္တာေပါ႔။အပင္မွာ ဒန္႕သလြန္သီးအရင္႔ေတြ
နဲ႔အပြင္႔ေတြပဲရွိေနတယ္ ဆိုၿပီးေျပာေတာ႔သူကညီမရယ္ဒန္႕သလြန္အပြင္႔နဲ႔အ
ရြက္ကိုေရေႏြးေဖ်ာၿပီးသုပ္စားလိုက္ေပါ႔တဲ႔၊သုပ္နည္းေတာင္ေျပာျပေသးတယ္။
ကိုယ္စားခ်င္တာနဲ႔သူစားခိုင္းတာတျခားစီပဲေနာ္။
တရက္က်ေတာ႔...ေဆးရံုမွာအမ်ိဳးသားကိုေစာင္႔ရင္းလူနာေတြထိုင္တဲ႔ခုံတန္းေလး
မွာထိုင္ေနတုန္း ကိုယ္႔ေရွ့မွာအမ်ိဳးသမီးႏွစ္ေယာက္လာထိုင္တယ္။ကိုယ္ကလည္း
ဖုန္းကို ကလိေနရင္းကိုယ္႔ကိုတေယာက္ေယာက္ၾကည္႕ေနသလိုထင္တာနဲ႕ဟို 
ီၾကည္႕ေတာ႕အဲဒီႏွစ္ေယာက္ ကိုယ္႕ကိုၾကည္႕ၿပီးတခုခုေျပာေနၾကတယ္။ကိုယ္
လည္းသူတို႕ကိုၿပံဳးျပၿပီး ဖုန္းကိုဆက္ကလိေနတာေပါ႕။ခဏေနေတာ႔ အသက္နဲနဲ
ႀကီးတဲ႕အမ်ိဳးသမီးကထလာၿပီးကိုယ္႔နားမွာထိုင္မလိုနဲ႕ကိုယ္႕ဒူးကိုလာကိုင္တယ္၊
ကိုယ္လည္းခံုေပၚတင္ထားတဲ႔ေျခေထာက္ကို ေအာက္ခ်ၿပီးေနရာနဲနဲေရႊ႕ေပးလိုက္ 
တယ္။အဲဒီေတာ႕မွသူတို႕ႏွစ္ေယာက္ကရီပါေလေရာ၊ကိုယ္ကေျခေထာက္ကိုခုံေပၚ
တင္ၿပီးထိုင္ေနတာကိုသူတို႕က ကိုယ္႕မွာေျခေထာက္ေတြမရွိဘူးထင္ေနတာတဲ႔၊
ေကာင္းေရာ ကိုယ္တို႔ထိုင္သလိုတင္ပလႅင္ေခြၿပီးသူတို႕မထိုင္တတ္ၾကဘူး။သူတို႔နဲ႔
ေတြ႔မွပဲကိုယ္႕မွာေျချပတ္ျဖစ္ရေတာ႔မလို႕၊ေျခေထာက္ေအာက္ခ်လိုက္တာျမန္ေပ
လို႔ပဲ။ 
ဒီပို႔စ္ေရးေနတုန္းေပါ႕...ကုိယ္႔အမ်ိဳးသားကေနာက္ကေနေခါင္းငံုၿပီးဘာေတြေရးေန
တာလဲတဲ႕၊ကိုယ္ကလည္းအလြဲေလးေတြအေၾကာင္းေရးေနတာဆိုၿပီး၊သူ႔ေခါင္းကို
ခ်စ္စႏိုးနဲ႕ဖိခ်လိုက္တာေပါ႔။အဲဒီမွာလြဲတာပဲ၊သူကေခါင္းေပၚမွာမ်က္မွန္ကိုတင္ထား
တယ္ေလ။ကိုယ္႕လက္ကမ်က္မွန္ကုိဆြဲခ်သလိုျဖစ္သြားၿပီး၊မ်က္မွန္ကိုင္းကက်ိဳးသြား
ပါေရာ။ေတာ္ေသးရဲ႕မွန္ကကြဲမသြားပဲကိုင္းတင္က်ိဳးလို႕ေနာက္တေန႕ဆိုင္မွာကိုင္း
သြားလဲလိုက္ရတယ္။မွန္ကြဲလို႕အသစ္လုပ္ရမယ္ဆုိတစ္ပတ္ေလာက္အနဲဆံုးၾကာမွာ။
သူကေရွ႕အပတ္မွာစာေမးပြဲရွိတယ္ေလ။ခုေတာ႕သူအနားကပ္လာရင္ခ်စ္စႏိုးမလုပ္
ရဲေတာ႕ဘူး။အဲဒီအထိမခံေရႊမ်က္မွန္ေလးနဲ႕လည္းေဝးေဝးမွာပဲေနေတာ႕တယ္။
ဟီး...လြဲပံုမ်ားေျပာပါတယ္။

Thursday, December 2, 2010

ပုဇြန္ခ်ဥ္ လုပ္ၾကည္႕ရေအာင္

တေန႕တေန႕ဘာခ်က္ရမလဲမသိေတာ႕ဘူး။ဝက္သားလည္းမစားေတာ႕
ငါး၊ပုဇြန္၊ၾကက္သားဒါဘဲထပ္ေနေရာ၊ဟင္းခ်က္ေကာင္းတဲ႕ဘေလာ႕ေတြ
လိုက္လည္ၿပီး၊ဘာေတြမ်ားထူးထူးဆန္းဆန္းခ်က္ထားၾကလည္းလိုက္ၾကည္႕
ရတာအေမာကြယ္။ဒီမွာကဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ကလည္းရွားေသးရဲ႕။ျမန္မာစာ
စားဖို႕ကိုယ္႕ဟာကိုယ္မလုတ္တတ္ရင္ေတာ႕ဘာမွမစားရဘူး။
အခုလည္း ပုဇြန္ခ်ဥ္စားခ်င္တာနဲ႕မိတ္ေဆြတေယာက္ကလည္းဘယ္လိုလုပ္
ရလည္းေမးတာနဲ႕ပုဇြန္ခ်ဥ္မလုတ္တတ္တဲ႕ မိတ္ေဆြေတြအတြက္က်မရဲ႕
ပုဇြန္ခ်ဥ္လုပ္နည္းေလးကုိ မ်ွေဝေပးတာပါ။ယိုးဒယားကလာတဲ႔နမ္အမႈန္႕

ထုတ္ေလးရွိရင္ရၿပီ။

 


         NAM POWDER (နမ္အမႈန္႕)

အရမ္းကိုလြယ္ပါတယ္။ပထမဦးဆံုးပုဇြန္အရြယ္ေတာ္ေလးေတြကိုအခြံခြါသန႔္
ရွင္းၿပီးေရစစ္ထားလိုက္ပါ။
ၿပီးရင္ဇလုံတလံုးထဲမွာပုဇြန္၁ေပါင္၊ထမင္းလက္ႏွစ္ဆုပ္ေလာက္၊နမ္အမႈန္႕
တထုပ္ရယ္အားလံုးေရာနယ္ၿပီးပလပ္စတစ္အိပ္ထဲမွာက်စ္ေနေအာင္စီးၿပီး၊
ေရခဲေသတၱာထဲမွာ၂၄နာရီထားလိုက္ပါေနာ္။ေနာက္တေန႕ေရခဲေသတၱာဖြင္႔
ၾကည္႕လိုက္ရင္ေတာ႕ပန္းႏုေရာင္ပုဇြန္ခ်ဥ္ေမႊးေမႊးေလးရၿပီေပါ႔။
ပုဇြန္ကိုအေကာင္လိုက္မစားခ်င္ဘဲ ေၾကေၾကစီးစီးေလးစားခ်င္ရင္ေတာ႕
ပုဇြန္နဲ႕ထမင္းေတြကိုစက္နဲ႕အရင္ႀကိတ္ၿပီးမွနမ္အမႈန္႕နဲ႕နယ္လိုက္ရင
္္ျမန္မာ
ျပည္မွာေရာင္းတဲ႔ ဖက္နဲ႕ထုပ္ထားတဲ႕ပုဇြန္ခ်ဥ္အတိုင္းျဖစ္ပါတယ္။
ဒီေန႕ေတာ႕ပဲနီေလးဟင္းခ်ိဳ၊ၾကက္သားေၾကာ္၊ၾကက္သားကိုဆား၊ဆႏြင္း၊
ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴအရည္ညွစ္၊သံပုရာတစိတ္ေလာက္ညွစ္ထည္႕ခဏႏွပ္ထား
ၿပီးဗမာေၾကာ္ေၾကာ္ပါတယ္။ပုဇြန္ခ်ဥ္ကို ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီး၊ျငဳပ္သီးစိမ္း၊
ပင္စိမ္းနဲနဲဆီစိမ္းဆမ္းၿပီသုပ္ပါတယ္။မုန္ညင္းျဖဴေၾကာ္၊ျငဳပ္သီးဆားေထာင္း
ေလးနဲ႕ထမင္းစားလို႕ေကာင္းပါတယ္။
ဝက္သားစားရင္နမ္အမႈန္႕ထုပ္နဲ႕ဝက္သားခ်ဥ္လုပ္လို႕ရပါတယ္။က်မကဝက္
သားမစားလို႕ ပုဇြန္လုပ္တာပါ။အဲဒီအမႈန္႕နဲ႕ငါးခ်ဥ္လည္းလုပ္လို႕ရပါတယ္။